Zuren en basen

Zuren en basen komen veel voor. Een zuur zorgt voor een pH die kleiner is dan 7 en een base geeft een pH die hoger is dan 7. pH is het negatieve logaritme van de concentratie van het aantal waterstof moleculen.

 

Een neutrale zuurgraad is 7. Niet basisch en niet zuur en eigenlijk voor de mens het beste. Is iets te zuur, dan kun je met een base de oplossing neutraliseren en is iets te basisch dan werkt het omgekeerde met een zuur. Bekende zuren zijn Zoutzuur (HCl) of Zwavelzuur (H2SO4). Een bekende base is Natronloog (NaOH).

 

In sommige bedrijven heerst ook een zure cultuur. Niet goed, niet leuk en vaak killing voor het resultaat. Te zuur is te veel focus op de cijfers, het resultaat en de performance. Op zich niks mis mee maar het gaat meer om de focus op onderliggende acties en de onderlinge samenwerking dan het uiteindelijke resultaat. Is een bedrijf te zuur, dan wordt het tijd voor wat spreekwoordelijk Natronloog. Uiteindelijk moet er een mooie neutrale cultuur ontstaan, pH 7 dus!

 

Hoe werkt dat nou in een bedrijf? Eigenlijk ook weer simpel. Stel de resultaten ter discussie maar oordeel niet te snel en vraag je teamleden naar 3 belangrijke acties om de performance te verbeteren. Help ze, coach ze en geef ze de ruimte. En eigenlijk werkt dat als NaOH. Geen blinde focus op het resultaat maar meer aandacht voor de onderliggende acties en de mensen die het voor elkaar moeten krijgen.

 

Zure eigenschappen zijn: hard schreeuwen, niet luisteren, te snel oordelen, mensen geen ruimte geven, micro management, directief leiderschap. Allemaal niet effectief op de lange termijn en uiteindelijk de oorzaak van een verzuurde organisatie. En ga dan maar eens mensen aannemen in deze moeilijke arbeidsmarkt! Succes met het NaOH!

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn

Meer chemistry of us

Edelgassen

Edelgassen Edelgassen zijn een bijzondere groep atomen. In het periodiek systeem der elementen staan ze in groep 8. Iedereen kent ze wel: Neon, Argon, Helium,

Lees verder »

Exotherm & Endotherm

Exotherm & Endotherm Er zijn eigenlijk 2 soorten reacties. Reacties die energie vragen (endotherm) en reacties die energie leveren (exotherm). Een simpel voorbeeld van een

Lees verder »

De Katalysator

De Katalysator Iedereen heeft wel eens gehoord van een katalysator. De bekendste zit natuurlijk in de auto en zorgt er voor dat schadelijke gassen worden

Lees verder »

Water

Water Voordat we gaan kijken naar water nog even wat extra achtergrond over “The Chemistry Of Us”. Samen met de HR Manager van Stanley Security

Lees verder »

Verbindingen

Verbindingen Als afgestudeerd chemisch technoloog heb ik me tijdens mijn studie veel bezig gehouden met verbindingen. Verbindingen tussen atomen en moleculen. Op zich tamelijk abstract.

Lees verder »