Exotherm & Endotherm

Er zijn eigenlijk 2 soorten reacties. Reacties die energie vragen (endotherm) en reacties die energie leveren (exotherm). Een simpel voorbeeld van een exotherme reactie is verbranding. De brand experts weten dat er 3 zaken nodig zijn voor verbranding: zuurstof, een vonk en brandstof. Daarna gaat het vanzelf. Zo’n reactie die vanzelf loopt, dat is natuurlijk prachtig. Bij endotherme reacties is er altijd energie nodig om de voortgang te continueren.

En hier ligt weer een hele mooie link naar het bedrijfsleven. Als manager weten we het wel, sommige gesprekken kosten energie en anderen leveren energie. Daarom zijn we zeer snel geneigd om ons te beperken tot exotherme gesprekken, gesprekken die ons energie opleveren. Begrijpelijk maar tegelijkertijd erg jammer want ook de samenwerking die energie kost is belangrijk. En laten we eerlijk wezen, elk teamlid heeft aandacht, ondersteuning en dus jouw inzet nodig maar de “endothermen” komen er vaak bekaaid vanaf.

En hier zien we dat de Chemistry of us eigenlijk mooier is dan de echte Chemistry want hier is meer mogelijk. Het is mijn persoonlijke ervaring dat een zakelijke endotherme reactie kan veranderen in een exotherme. Iets wat in de chemie niet kan.

Hoe doe je dat dan?  Het start met jouw energie als manager. Geef ook aandacht aan de collega’s die energie kosten, verdiep je in de reden van de energie consumptie en probeer het oprecht te begrijpen. Eigenlijk moet je dus zorgen voor een verbinding en die kan op elk vlak zijn, zowel zakelijk als privé. En wanneer je energie steekt in deze verbinding, zul je merken dat op den duur de energie ook de andere kant op gaat. Het is niet eenvoudig en het vraagt wel wat van je als manager maar laten we eerlijk wezen, dat is ook je job.

Dus investeer ook in de lastige relaties, wees eerlijk en verdiep je in de beweegredenen van je collega en je zult zien dat op den duur de gesprekken ook energie gaan opleveren.

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn

Meer chemistry of us

Edelgassen

Edelgassen Edelgassen zijn een bijzondere groep atomen. In het periodiek systeem der elementen staan ze in groep 8. Iedereen kent ze wel: Neon, Argon, Helium,

Lees verder »

Exotherm & Endotherm

Exotherm & Endotherm Er zijn eigenlijk 2 soorten reacties. Reacties die energie vragen (endotherm) en reacties die energie leveren (exotherm). Een simpel voorbeeld van een

Lees verder »

De Katalysator

De Katalysator Iedereen heeft wel eens gehoord van een katalysator. De bekendste zit natuurlijk in de auto en zorgt er voor dat schadelijke gassen worden

Lees verder »

Water

Water Voordat we gaan kijken naar water nog even wat extra achtergrond over “The Chemistry Of Us”. Samen met de HR Manager van Stanley Security

Lees verder »

Verbindingen

Verbindingen Als afgestudeerd chemisch technoloog heb ik me tijdens mijn studie veel bezig gehouden met verbindingen. Verbindingen tussen atomen en moleculen. Op zich tamelijk abstract.

Lees verder »