De Katalysator

Iedereen heeft wel eens gehoord van een katalysator. De bekendste zit natuurlijk in de auto en zorgt er voor dat schadelijke gassen worden afgebroken. Maar wat is een katalysator en hoe werkt het eigenlijk?

 

Het is simpel, een katalysator is een stof – vaak een metaal – die er voor zorgt dat een reactie beter of sneller verloopt. Een katalysator neemt tijdelijk deel aan het proces maar wordt feitelijk niet gebruikt. En dat is het mooie ervan. In theorie kan een katalysator dus oneindig meegaan. In de praktijk treden er vaak vervuilingen op en zal de katalysator op den duur vervangen moeten worden.

 

Prachtig maar wat heeft dat nou met het bedrijfsleven te maken? Een terechte vraag die eigenlijk weer simpel beantwoord kan worden.

 

Een goede manager of leidinggevende zou zich ook moeten gedragen als katalysator. Het zal dus iemand moeten zijn die er voor zorgt dat de processen, de samenwerking of gewoon het werk, beter verloopt. En eigenlijk zal de manager dus niet deel moeten nemen aan de processen. Hij of zij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat ze perfect verlopen.

 

En ja, hier gaat het vaak mis! Veel managers bemoeien zich overal mee en slaan door in micro management. En dat is killing en ook niet zoals het hoort want een katalysator neemt eigenlijk niet deel aan de reactie.

 

Het is dus belangrijk om je als manager goed te realiseren wat je feitelijke functie is. Laat mensen samenwerken, help ze, begeleid ze en soms – als het niet anders kan – vervang ze. Maar verval niet in totale deelname, dan geef je mensen geen ruimte. Ze dragen geen verantwoordelijkheid en ervaren het werk vaak als een last, niet als iets waarin ze waarde kunnen toevoegen.

 

Laat dus los, geef ruimte, begeleid en help maar doe het niet zelf. Alleen dan kan een bedrijf zich echt ontwikkelen!

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn

Meer chemistry of us

Edelgassen

Edelgassen Edelgassen zijn een bijzondere groep atomen. In het periodiek systeem der elementen staan ze in groep 8. Iedereen kent ze wel: Neon, Argon, Helium,

Lees verder »

Exotherm & Endotherm

Exotherm & Endotherm Er zijn eigenlijk 2 soorten reacties. Reacties die energie vragen (endotherm) en reacties die energie leveren (exotherm). Een simpel voorbeeld van een

Lees verder »

De Katalysator

De Katalysator Iedereen heeft wel eens gehoord van een katalysator. De bekendste zit natuurlijk in de auto en zorgt er voor dat schadelijke gassen worden

Lees verder »

Water

Water Voordat we gaan kijken naar water nog even wat extra achtergrond over “The Chemistry Of Us”. Samen met de HR Manager van Stanley Security

Lees verder »

Verbindingen

Verbindingen Als afgestudeerd chemisch technoloog heb ik me tijdens mijn studie veel bezig gehouden met verbindingen. Verbindingen tussen atomen en moleculen. Op zich tamelijk abstract.

Lees verder »