Edelgassen

Edelgassen zijn een bijzondere groep atomen. In het periodiek systeem der elementen staan ze in groep 8. Iedereen kent ze wel: Neon, Argon, Helium, Krypton, etc. Waarom zijn edelgassen zo bijzonder?

 

Edelgassen hebben een volle schil met elektronen. Dat betekent dat ze niet reageren met andere atomen of moleculen en eigenlijk zijn ze “happy” met zichzelf. Edelgassen worden gebruikt om chemisch niet-reactieve omgevingen te bieden voor bewerkingen zoals snijden, lassen en raffineren van metalen. Dat maakt ze dus bijzonder en nuttig.

 

En in het bedrijfsleven zijn ze er ook, de Edelgassen. Collega’s die moeilijk een verbinding aangaan, het eigenlijk wel weten en vaak zelfstandig en met een sterke focus kunnen werken. Op zich competenties, maar toch ook wel lastig voor menig manager. Want we weten inmiddels dat verbinding maken belangrijk is. En dat is met deze groep mensen bijzonder lastig.

 

Hoe kun je daar dan het best mee omgaan? Nou, door juist gebruik te maken van hun competenties. Natuurlijk hebben ze aandacht nodig, dat geldt voor iedereen maar laat ze hoofdzakelijk met rust en laat ze hun – vaak specialistische – werk doen. Dan zijn deze groep mensen ontzettend nuttig en tegelijkertijd tevreden, dus snijdt het mes aan 2 kanten.

 

Samengevat is het dus belangrijk je niet te expliciet te richten op de verbinding maar ze gepaste aandacht te geven. Geef ze ook duidelijke en vaak complexe opdrachten en laat ze vervolgens met rust. Hun schil is vol, dus ze redden zich wel en ook belangrijk, ze voelen zich er happy bij.

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn

Meer chemistry of us

Edelgassen

Edelgassen Edelgassen zijn een bijzondere groep atomen. In het periodiek systeem der elementen staan ze in groep 8. Iedereen kent ze wel: Neon, Argon, Helium,

Lees verder »

Exotherm & Endotherm

Exotherm & Endotherm Er zijn eigenlijk 2 soorten reacties. Reacties die energie vragen (endotherm) en reacties die energie leveren (exotherm). Een simpel voorbeeld van een

Lees verder »

De Katalysator

De Katalysator Iedereen heeft wel eens gehoord van een katalysator. De bekendste zit natuurlijk in de auto en zorgt er voor dat schadelijke gassen worden

Lees verder »

Water

Water Voordat we gaan kijken naar water nog even wat extra achtergrond over “The Chemistry Of Us”. Samen met de HR Manager van Stanley Security

Lees verder »

Verbindingen

Verbindingen Als afgestudeerd chemisch technoloog heb ik me tijdens mijn studie veel bezig gehouden met verbindingen. Verbindingen tussen atomen en moleculen. Op zich tamelijk abstract.

Lees verder »